پاسداران، بوستان هشتم
021-26473213
پاسداران بوستان هشتم
جستجو

علائم بیش فعالی در کودکان را بشناسید

علائم بیش فعالی در کودکان را بشناسید

علائم بیش فعالی در کودکان می تواند در هر کودک به شکلی متفاوت نشان داده شود ولی به صورت کلی چند مورد اصلی وجود دارد که با دیدن این موارد در کودک خود بایستی کمی نگران شده و به یک متخصص مراجعه نمود. ما در این مقاله بطور کامل این موارد را برایتان توضیح داده ایم.

علائم بیش فعالی در کودکان را باید کامل بشناسیم، زیرا اثرات منفی و بسیار زیاد این اختلال و نتایج این بیماری در آینده و موفقیت کودک بسیار اثرگذار خواهد بود. از آنجا که علائم بیش فعالی کودکان به خودی خود با رشد سنی کودک بهبود نمی یابد، در کل مراحل زندگی و بزرگسالی فرد بیمار امکان دارد آسیب های بسیار زیادی مثل اختلال خواب، ترد شدن، اخراج از کلاس درس، اختلالات یادگیری و اعتیاد به مواد مخدر را متحمل شود.

علائم بیش فعالی در کودکان

قطع کردن فعالیت های دیگران

همانگونه که در ابتدا اشاره شد، رفتار متمرکز بر خود کودک منجر می گردد کودک در فعالیت یا گفتمان و یا بازی هایی که در آن عضو نیست، به یکباره وارد شده و فعالیت افراد دیگر را دچار اختلال نماید. از این رو، این رفتار سبب بروز اعتراض دیگران و برخورد با وی شده و نهایتا باعث احتمال ترد شدن کودک از اجتماعات دیگر می شود. از این رو از این نشانه نیز میتوان به عنوان یکی از علائم بیش فعالی در کودکان اشاره نمود.

علائم بیش فعالی در کودکان – انجام بازی به صورت پر سر و صدا است

به دلیل وجود پریشانی در کودکانی که دچار اختلال بیش فعالی هستند، بسیار سخت است که در انجام بازی های خود فعالیتی آرام و بی سر و صدا را انجام دهند. بنابراین این کودکان تمایل بسیار بیشتری به انجام فعالیت ها و بازی ها با صدای ناهنجار و بلند دارند.

عدم تمرکز

عدم تمرکز یکی دیگر از علائم بیش فعالی در کودکان می باشد. کودکان دچار اختلال عدم تمرکز حتی امکان دارد در مکالمه مستقیم با شما و در حالی که اذعان می دارند کلام شما را به درستی شنیده اند، نتوانند تمرکز کافی را داشته و نتوانند جملات شما را تکرار کنند.

این کودکان معمولا در برقراری ارتباط دائم چشمی نیز دچار مشکل بوده و به آسانی نمی توانند ارتباط چشمی بلند مدت با مخاطب خود برقرار سازند و دائم به مخاطب خود حس عدم تمرکز خود را با اعمالشان نشان می دهند. عدم توانایی کودکان دچار این اختلال سبب عدم موفقیت ایشان در انجام تکالیف و وظایف شان می شود.

عدم پیروی از دستورالعمل ها و انجام اشتباه آن ها

کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی، به علت عدم تمرکز در انجام امور امکان دارد در اجرای دقیق یک برنامه با مشکل جدی روبرو شود. این عدم توانایی سبب بروز اشتباهاتی در انجام امور محوله به کودک می گردد و در نگاه اول اطرافیان و والدین کودک این اشتباهات را ناشی از کمبود هوش و یا تنبلی در او می دانند. در صورتی که احتمال اینکه کودکان باهوش به بیش فعالی مبتلا شوند بسیار بیشتر از کوکان با بهره هوشی پایین می باشد.

مشکل در سازماندهی یکی دیگر از علائم بیش فعالی در کودکان

از دیگر علائم بیش فعالی در کودکان می توان به عدم توانایی آن ها در سازماندهی امور نام برد. کودک مبتلا به بیش فعالی امکان دارد در پیگیری فعالیت ها و وظایف خود مشکل داشته باشد. این مورد می تواند در مدرسه مشکلاتی را ایجاد نماید. چون اولویت بندی پروژه های مدرسه، مشق شب و سایر وظایف را برایشان دشوار می کند.

علائم بیش فعالی در کودکان در محیط ها و شرایط گوناگون ظهور پیدا می کند

کودک مبتلا به این اختلال، علائم این بیماری را در بیش از یک محیط از خود نشان می دهد. به عنوان مثال این کودک هم در انجام تکالیف مدرسه و هم در انجام کارهای منزل دچار عدم توجه است. چنانچه کودکی در یک محیط خاص فقط از خود علائم بیش فعالی را بروز دهد، می تواند دلایل گوناگونی مانند استرس و اضطراب ناشی از محیط باشد و کودک دچار اختلال بیش فعالی نباشد.

پرهیز از انجام کارهایی که به فعالیت ذهنی طولانی نیاز دارند

یکی دیگر از علائم بیش فعالی در کودکان پرهیز و تمایل آنها از فعالیت های ذهنی و انجام امور طولانی مدت است. از این رو، این کودکان به علت عدم تمرکز در انجام فعالیت هایی که به تلاش ذهنی پایدار و مداوم نیازمند است ناتوان بوده و از انجام آن امور اجتناب می نمایند و بر اساس همین موضوع است که معمولا این کودکان در انجام تکالیف درسی و توجه به معلم و کلاس دارای مشکلات فراوانی می باشند.

به این ترتیب عدم درمان کودک بیش فعال می تواند سبب ایجاد احساس ترس و افت تحصیلی در یادگیری و اعتماد به نفس شخص شود. پیشنهاد می شود چنانچه کودک شما دارای علائم بیش فعالی می باشد نسبت به درمان او در یک کلینیک روانشناسی خوب اقدام کنید، حتی توصیه می شود برای تشخیص بیش فعالی کودک از یک متخصص کمک بگیرید .

رفتار متمرکز بر خود

یکی از مهم ترین موارد علائم بیش فعالی در کودکان رفتار متمرکز کودک بر خود است. در این نوع رفتار به نظر میرسد کودک بیمار در شناخت نیاز ها و خواسته های اطرافیان خود ناتوان بوده و معمولا فقط تمامی نیاز های خود را در نظر می گیرد. بنابراین، این کودک در انتظار نوبت خود در هنگام بازی با سن و سال های خود مشکل داشته و فعالیت های کودکان دیگر را قطع می کند، تا خود او به انجام آن ها بپردازد.

خواب در کودکان بیش فعال

درمان بیش فعالی در کودک

استرس و التهاب های هیجانی در منزل بر روند درمانی کودک اثر منفی دارد. چنانچه کودک در محیطی پر از اتفاقات منفی و استرس زا زندگی کند، تاثیر بسیار بدی بر او خواهد داشت. والدین تاثیر مستقیم در درمان کودک دارند. از جمله کمک های روحی و روانی که در منزل می توان فراهم کرد، آماده کردن غذای سالم، فراهم کردن زمینه برای تمارین و فعالیت هایی همچون کتاب خواندن، دیدن فیلم های مناسب سن کودک و … می توان نام برد.

اگر بیش فعالی درمان نشود

اکنون تشخیص بیش فعالی در کودکان راحت تر صورت می گیرد چون متخصصان نشانه های مختلف و علائم بیش فعالی در کودکان را تعریف کرده اند که شما در صورت مشاهده این علائم میتوانید کودک خود را نزد متخصص ببرید تا مطمئن گردید که کودک شما با این اختلال درگیر می باشد یا خیر؟

اگر بیش فعالی درمان نشود می تواند روی عملکرد و رفتار کودکان در مدرسه و خانه تاثیر زیادی داشته باشد. از آنجایی که ADHD می تواند تمرکز کردن کودک در کلاس درس را به یک مسئله چالش برانگیز تبدیل نماید، امکان دارد این کودکان نتوانند هرآنچه که به آنها آموزش داده می شود را یاد بگیرند و به این ترتیب امکان دارد از همکلاسی های خود عقب بمانند یا این که نمره های پایینی دریافت نمایند.

این کودکان در صورتی که درمان نشوند، امکان دارد در کنترل احساسات خود با مشکلات جدی و چالش هایی مواجه شده و همین مورد نیز روی مهارت های اجتماعی و ارتباطی آنها تاثیرگذار خواهد بود.

علت بروز بیش فعالی چیست؟

با وجود شایع بودن این عارضه، علت بروز بیش فعالی چندان مشخص نیست. با این حال، اعتقاد عمومی بر این می باشد که بروز این بیماری به طور معمول دارای ریشه‌های ژنتیکی و عصبی می باشد. تحقیقات نشان می‌دهند، کاهش دوپامین از مهم ترین عوامل مؤثر در بروز بیش فعالی می باشد.

دوپامین

دوپامین یک ماده شیمیایی است که ترشح آن به شکل قابل‌توجهی بر روی فعالیت‌های بدن و مغز انسان تأثیر گذاشته و به انتقال سیگنال‌های عصبی کمک می‌نماید. این ماده در ایجاد واکنش ها و پاسخ‌های عاطفی موثر است.

مقالات مرتبط