پاسداران، بوستان هشتم
09358530203
پاسداران بوستان هشتم

نارسایی جنسیتی(اختلال هویت جنسیتی)

نارسایی جنسیتی(اختلال هویت جنسیتی)

“تراجنسیتی” به فردی گفته می شود که جنسیت او بعد از تولد با هویت جنسی او به یک شکل نیست. به عبارتی دیگر معمولا اندام تناسلی خارجی فرد تراجنسیتی با احساس روانشناختی او از جنسبت خود، تطابق ندارد. برخی از افرادی که تراجنسیتی هستند  «نارسایی جنسیتی» را هم تجربه می کنند، نارسایی جنسیتی به پریشانی روانی اشاره دارد، این پریشانی روانی ناشی از عدم تطابق بین جنسیت تعیین شده  از زمان تولد و هویت جنسی فرد است. نارسایی جنسی اغلب در دوران کودکی شروع می شود، اما برخی از افراد ممکن است این احساس  را تا بعد از بلوغ یا حتی خیلی دیرتر  تجربه نکنند.

تغییر جنسیت توسط افراد تراجنسیتی

افراد تراجنسیتی، ممکن است در چندین حوزه تغییر جنسیت را انجام دهند، مانند:

  • تغییر جنسیت اجتماعی (مثلاً تغییر نام)
  • تغییر جنسیت قانونی (مثلاً تغییر نشانگرهای جنسیتی در اسناد صادر شده توسط دولت مانند شناسنامه)
  • تغییر جنسیت پزشکی (مثلاً هورمون تراپی)
  • تغییر جنسیت جراحی (مثلا، واژینوپلاستی، جراحی زنانه سازی صورت، بزرگ کردن سینه، بازسازی قفسه سینه مردانه و غیره). همه افراد تراجنسیتی تمایل ندارند همه حوزه های تایید و تغییر جنسیتی را در خود تغییر دهند و این تصمیمات کاملا شخصی هستند.

تفاوت هویت جنسیتی و بیان جنسیت

بسیاری از افراد نمی دانند که هویت جنسی با بیان جنسیت متفاوت است. هویت جنسی به احساس روانشناختی فرد از جنسیت خود اشاره دارد، اما در بیان جنسیتی فرد به روشی جنسی خود را به دیگران نشان می دهد. به عنوان مثال، در بسیاری از ایالات متحده آمریکا، پوشیدن کت و شلوار به عنوان بیان جنسیت “زنانه” و پوشیدن لباس عروس به عنوان بیان جنسیت “مردانه” در نظر گرفته می شود. چنین انتظاراتی از نظر فرهنگی تعریف شده اند و در طول زمان و فرهنگ متفاوت هستند. بیان جنسیتی یک فرد لزوماً با هویت جنسیتی او همخوانی ندارد. عبارات متفاوت جنسیتی، مانند هویت‌های جنسی متفاوت، نشانه‌ای از اختلال روانی نیستند.

تشخیص اختلال هویت جنسی

ناهماهنگی جنسیتی در نوجوانان و بزرگسالان به عنوان یک ناهماهنگی مشخص بین جنسیتی که فرد در رابطه با خود احساس می کند و جنسیت اختصاص داده شده به او تعریف می شود،  که حداقل 6 ماه طول می کشد و حداقل با دو مورد از موارد زیر آشکار می شود:

  • ناسازگاری آشکار بین اندام های جنسی و ویژگی ها و رفتار های جنسی.
  • میل شدید به خلاص شدن از خصوصیات جنسی اولیه و یا ثانویه به دلیل نداشتن تطابق های آشکار با جنسیت تعیین شده و ظاهری.
  • تمایل شدید به جنسیت مخالف خود
  • تمایل شدید به اینکه با او به عنوان جنسیت دیگر (یا جنسیت جایگزین متفاوت از جنسیت تعیین شده) رفتار شود.
  • اعتقاد قوی به اینکه فرد احساسات و واکنش‌های معمولی جنسیت تعیین شده را ندارد.

به منظور برآورده شدن معیارهای تشخیص، این بیماری باید با ناراحتی یا اختلال بالینی قابل توجه در عملکرد اجتماعی، شغلی یا سایر زمینه های مهم مرتبط باشد.

ویژگی های فرد مبتلا به اختلال هویت جنسی

ناهنجاری جنسیتی در کودکان را به عنوان یک ناهماهنگی مشخص بین جنسیت  تعیین شده تعریف می کند که حداقل 6 ماه طول می کشد و حداقل با شش مورد از موارد زیر آشکار می شود (که یکی از آنها باید اولین معیار باشد). در پسران (جنسیت تعیین شده)، ترجیح قوی برای لباس پوشیدن شبیه لباس زنانه. یا در دختران (جنسیت تعیین شده)، ترجیح قوی برای پوشیدن لباس های مردانه و مقاومت شدید در برابر پوشیدن لباس های زنانه.

ترجیح قوی برای نقش های متقابل جنسیتی در بازی های ساختگی یا بازی های فانتزی

ترجیح قوی برای بازی‌ها یا فعالیت‌هایی که به‌طور کلیشه‌ای توسط جنس دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در پسران (جنسیت تعیین شده)، رد شدید اسباب‌بازی‌ها، بازی‌ها و فعالیت‌های معمولاً مردانه و اجتناب شدید از بازی‌های خشن. یا در دختران (جنسیت تعیین شده)، رد شدید اسباب بازی ها، بازی ها و فعالیت های زنانه.

بیزاری شدید از آناتومی جنسی

میل شدید به خصوصیات جنسی فیزیکی که با جنسیت با تجربه فرد مطابقت دارد، مانند معیارهای تشخیصی برای نوجوانان و بزرگسالان، این وضعیت باید با ناراحتی یا اختلال بالینی قابل توجه در عملکرد اجتماعی، شغلی یا سایر زمینه های مهم مرتبط باشد.

رفتار

حمایت از افراد مبتلا به نارسایی جنسیتی ممکن است شامل کاوش بی پایان احساسات و تجارب آنها از هویت و بیان جنسیتی باشد، بدون اینکه درمانگر هویت جنسیتی از پیش تعریف شده یا نتیجه بیانی را که ترجیحاً بر دیگری تعریف شده باشد، داشته باشد. تلاش‌های روان‌شناختی برای اجبار یک فرد تراجنسیتی به سیس‌جنسیت (که گاهی به عنوان تلاش‌های تبدیل هویت جنسیتی یا به اصطلاح «درمان تبدیل هویت جنسیتی» نامیده می‌شود) غیراخلاقی تلقی می‌شود و با پیامدهای نامطلوب سلامت روان مرتبط است.

طرد شدن توسط خانواده و جامعه از افراد هویت جنسی، برخی از قوی‌ترین پیش‌بینی‌کننده‌های مشکلات سلامت روان در میان افراد است.  درمان خانواده و زوج‌ها می‌تواند برای ایجاد یک محیط حمایتی که به سلامت روان فرد اجازه می‌دهد، مهم باشد. والدین کودکان و نوجوانان ترنسجندر ممکن است از گروه های حمایتی بهره مند شوند. گروه‌های حمایتی همسالان برای خود افراد تراجنسیتی اغلب برای اعتبارسنجی و به اشتراک گذاشتن تجربیات مفید هستند.

چالش ها و یا عوارض افراد مبتلا به اختلال هویت جنسی

به افراد تراجنسیتی مقدار زیادی انگ و تبعیض رنج می برند، که به تصور منفی از خود و افزایش نرخ سایر اختلالات سلامت روان کمک می کند. افراد تراجنسیتی بیشتر از عموم مردم در معرض خطر قربانی شدن هستند. نرخ خودکشی در میان افراد ترنس به طور قابل توجهی بالاتر از جمعیت عمومی مردم است.

کودکان و نوجوانان تراجنسیتی اغلب قربانی قلدری و تبعیض در مدرسه هستند که می تواند منجر به پیامدهای نامطلوب جدی سلامت روان در آن ها شود. مداخلات اغلب برای ایجاد محیط های امن و تایید کننده مدرسه مورد نیاز است.

تراجنسیتی ها همچنین ممکن است در دسترسی به مراقبت های بهداشتی مناسب و پوشش بیمه ای خدمات مرتبط با چالش هایی مواجه شوند.

نارسایی جنسیتی
 
اصطلاحات مهم مربوط به نارسایی جنسیتی:

 Cisgender

فردی را توصیف می کند که هویت جنسیتی اش به معنای سنتی با جنسیتی که در بدو تولد به او اختصاص داده شده است، همسو است.

تنوع جنسیتی

 اصطلاحی فراگیر که افراد با هویت و یا عبارات جنسیتی را توصیف می‌کند و شامل افرادی می‌شود که به عنوان چند جنسی هستند و  یا اصلاً جنسیت ندارند.

ناهماهنگی جنسیتی

شامل تمایل به تغییر ویژگی های جنسی اولیه و یا ثانویه باشد. همه افراد تراجنسیتی یا دارای تنوع جنسیتی دچار نارسایی جنسیتی نمی شوند.

بیان جنسیت

تجلی ظاهری جنسیت یک فرد، که ممکن است هویت جنسی درونی او  را  بر اساس انتظارات سنتی منعکس کند یا نداشته باشد. بیان جنسیت شامل نحوه راه رفتن، لباس پوشیدن، لوازم جانبی، آراستگی، الگوهای صدا گفتار و رفتارهای مکالمه و ویژگی های فیزیکی است.

هویت جنسی

احساس درونی یک فرد از  زن و یا مرد بودن، ترکیبی از هر دو یا چیز دیگری، از جمله اینکه اصلاً جنسیت ندارد. این ممکن است با جنسیت تعیین شده در هنگام تولد مطابقت داشته باشد یا نداشته باشد.

جنسیت اختصاص داده شده در بدو تولد

نامگذاری سنتی یک فرد به عنوان «مونث»، «مذکر» یا «اینترسکس» بر اساس آناتومی (مانند دستگاه تناسلی خارجی و/یا اندام‌های تناسلی داخلی) و/یا سایر عوامل بیولوژیکی (مانند جنسیت). کروموزوم ها). “جنس” و “جنسیت” اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند، اما آنها موجودیت های متمایز هستند. بهتر است بین جنسیت، هویت جنسی و بیان جنسیت تمایز قائل شد و از فرضیاتی در مورد یکی از این ویژگی‌ها بر اساس شناخت دیگران خودداری کرد. گاهی اوقات به اختصار (AFAB)تخصیص زن در بدو تولد یا (AMAB)تخصیص مرد در بدو تولد نامیده می شود.

جهت گیری جنسی

 انواع افرادی را توصیف می کند که یک فرد نسبت به آنها جذابیت عاطفی، فیزیکی و/یا عاشقانه دارد.

تراجنسیتی

 اصطلاحی فراگیر برای توصیف افرادی که هویت جنسیتی آنها به معنای سنتی با جنسیتی که در بدو تولد به آنها اختصاص داده شده همخوانی ندارد. همچنین ممکن است برای اشاره به فردی استفاده شود که هویت جنسیتی او باینری است و به طور سنتی با جنسیتی که در بدو تولد تعیین شده است مرتبط نیست.

مقالات مرتبط
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *