پاسداران، بوستان هشتم
09358530203
پاسداران بوستان هشتم

مشکلات خواب در کودکان

مشکلات خواب در کودکان

مدت خواب مورد نیاز بدن در دوره های مختلف سنی (مشکلات خواب در کودکان و اختلالات خواب در کودکان)

مدت خواب مورد نیاز بدن در دوره های مختلف سنی متفاوت است. مشکلات خواب در کودکان و اختلالات خواب در کودکان

در حالیکه جنین داخل شکم مادر تقریبا بیش از ۲۳ ساعت در شبانه روز در خواب به سر می‌برد، در ماه های اول پس از تولد، ۱۶ تا ۱۸ ساعت، در یک سالگی ۱۴ تا ۱۵ ساعت، در چهار سالگی به ۱۰ تا ۱۲ ساعت و در ده سالگی حدود ۱۰ ساعت به خواب نیاز دارد.

ساعات نیاز به خواب با افزایش سن به تدریج کاهش می‌یابد و بعد از بلوغ به ۷ تا ۸ ساعت در شبانه روز می‌رسد.

الگوی خواب نیز در دوران مختلف زندگی دستخوش تغییر است.

به طوریکه در ماه اول تولد نوزاد صرف نظر از اینکه چه موقع از شب و روز باشد، هر ۲ تا ۳ ساعت بیدار شده، شیر می‌خورد و ۱۰ تا ۲۰ دقیقه بعد مجدداً به خواب می‌رود.

در شش ماهگی علاوه بر خواب کامل شبانه، دو بار در روز (صبح و عصر) نیز برای مدت یک و نیم تا دو ساعت می‌خوابد و در حوالی چهار سالگی معمولاً فقط یک خواب نیم روزی خواهد داشت.

در حوالی ده سالگی، خواب تقریباً فقط به شب محدود می‌شود (البته بر حسب ساختار فعالیتی خانواده و فرد ممکن است خواب نیمروز نیز وجود داشته باشد) و این الگو تا نزدیکی پیری ثابت باقی می‌ماند.

در دوران پیری مجدداً نظم خواب به هم خورده و طول مدت خواب شبانه کم و در عوض افراد ۱ یا ۲ بار در نیم روز به خواب می‌روند.

یکی از بزرگترین دغدغه های والدینی که به تازگی صاحب فرزند شدند و یا کودک خردسالی دارند، موضوع خواب کودک و مشکلات مربوط به آن است.

مشکلات خواب در کودکان و اختلالات خواب در کودکان

بسیاری از مشکلات خواب کودکان و اختلالات خواب در کودکان به علت فقدان اطلاعات از رشد طبیعی است.

مواردی از مشکلات خواب کودکان وجود دارد که معمولا از سال سوم زندگی شروع می شود، در پسران شایعتر است و غیرمرتبط با مشکلات رفتاری یا روانپزشکی می باشد. شامل:

کابوس ها: رویای ناخوشایند در جریان خواب سبک (REM) / کودک به دنبال کابوس از خواب برنمی خیزد و اگر هم بیدار بشه واکنشی معمولی و آشفته نیست.

وحشت شبانه: معمولا در اوایل خواب و در  مراحل خواب عمیق (Non_REM) (مرحله 3 و 4) / کودک وحشت زده از خواب بیدار میشه و در برابر صحبت دیگران واکنشی نشان نمی دهد . هنگام بیداری چیزی به یاد نمی آورد.

خوابگردی: در خواب عمیق /با وحشت شبانه مرتبطه/در جریان یک بیمار تب دار دوران کودکی اتفاق می افتد/معمولا اوایل خواب

کودک از خواب با یه پتو بیدار می شود: چهره ای مبهوت (چند دقیقه تا نیم ساعت)، در برقراری ارتباط دیگران واکنشی نشان نمی دهد و در صورت بیدار شدن، شخص به نظر طبیعی است.

در اکثر موارد هیچگونه اختلال روانپزشکی به صورت همراه وجود ندارد.

سندرم آپنه خواب: در هر سنی از نوزاد به بعد/ از پیامدهای آن، بی خوابی مزمن و در نتیجه خواب آلودگی روزانه، خستگی مزمن و…

در موارد شدید افت ذهنی ،افسردگی، تغییرات شخصیت و حملاتی از رفتارهای غیر منطقی.

علائم مشکلات خواب در کودکان

اگر کودکتان هر یک از علائم ناشی از مشکل خواب زیر را نشان داد، با متخصص روانپزشکی یا روانشناس صحبت کنید:

خروپف کردن توقف تنفس در هنگام خواب مشکل در به خواب رفتن مشکل در خوابیدن در تمام طول شب مشکل در بیدار ماندن در طول روز کاهش عملکرد اجرایی در طول روز بدون هیچ دلیل مشخص وقایع غیر معمول در طول خواب، مانند راه رفتن در خواب یا کابوس دیدن

توصیه ‌هایی برای بهبود خواب کودک شما

یک زمان مشخص برای به خواب رفتن تعیین کنید و آن را تغییر ندهید. همین ‌طور، زمان بیدار شدن در روز های طول هفته با زمان بیدار شدن در آخر هفته نباید بیشتر از یک تا یک و نیم ساعت تفاوت داشته باشد. یک مراسم آرام‌ بخش برای به خواب رفتن ایجاد کنید؛ مانند حمام گرم کودک یا خواندن داستان برای او. ۶ ساعت پیش از به خواب رفتن کودکتان، به او غذا یا نوشیدنی ‌های حاوی کافئین ندهید. مطمئن شوید که دمای اتاق خواب کودک مناسب است و اتاق تاریک است. مطمئن شوید که سرو صدا در خانه کم است. نزدیک به زمان خواب، به کودکان وعده‌ های غذایی بزرگ ندهید. زمان بازی بعد از شام را تبدیل به یک زمان آرام بخش کنید، زیرا فعالیت بیش از حد پیش از زمان خواب، کودک را بیدار نگه می ‌دارد. در زمان به خواب رفتن کودک، تلویزیون، کامپیوتر، موبایل و رادیو نباید روشن باشند یا موسیقی نباید در حال پخش باشد. تلویزیون و بازی ‌های ویدئویی باید حداقل یک ساعت قبل از زمان خواب، خاموش شوند. نوزادان و کودکان باید زمانی که خسته به نظر می ‌رسند ولی هنوز بیدارند، به تخت برده شوند (نه زمانی که در یک اتاق دیگر یا در آغوش والدین خود به خواب رفته ‌اند). فهرست قابل ملاحظه ‌ای از اختلالات روانی میتوانند در ایجاد اختلالات خواب در کودکان نقش داشته باشند، از جمله موارد زیر:

اختلال تحریک جنسی

خروپف کردن

سندروم مقاومت راه هوایی فوقانی

آپنه ‌ی انسدادی در هنگام خواب

سندروم پای بی ‌قرار

بی‌خوابی

رفتار های نامعمول در طول خواب/خواب‌پریشی

در صورتی که احساس می کنید اختلال خواب کودک شما دچار مشکل جدی شده است و از مدیریت آن مایوس شده اید، با یک روانشناس یا روانپزشک مشورت کنید.

مقالات مرتبط