ناتوانی ها و یا انواع اختلال یادگیری، به دلیل عوامل ژنتیکی و یا عصبی زیستی است که عملکرد مغز را به گونه ای تغییر می دهد که می تواند بر یک یا چند فرآیند شناختی مرتبط با یادگیری، تأثیر گذار باشد. این مشکلات پردازشی می تواند در یادگیری مهارت های اساسی مانند خواندن، نوشتن و یا حل مسائل ریاضی اختلال ایجاد کنند.
این اختلالات یادگیری، همچنین می توانند با مهارت های سطح بالاتر مانند سازماندهی، برنامه ریزی زمان، استدلال انتزاعی، حافظه بلند مدت یا کوتاه مدت و تمرکز تداخل داشته باشند. درک این نکته مهم است که اختلالات یادگیری می تواند زندگی فرد را فراتر از تحصیلات تحت تأثیر قرار دهد و می تواند بر روابط او با خانواده، دوستان و حتی در محل کار اثرات منفی بگذارد.
تشخیص انواع اختلال یادگیری
از آنجایی که ناتوانی در خواندن، نوشتن و یا حل مسائل ریاضی در طول سالهای مدرسه قابل تشخیص هستند، علائم و نشانههای انواع اختلال یادگیری اغلب در دوران تحصیل تشخیص داده میشوند. با این حال، دیده شده است که تشخیص اختلال یادگیری در برخی افراد تا زمانی که به دانشگاه رفته اند و یا حتی در برخی بعد از فارغ التحصیل شدن و ورود به محیط کار قابل تشخیص نبوده است. در گروهی از افراد دارای اختلال یادگیری این امکان وجود دارد که هرگز این اختلال در آن ها تشخیص داده نشود و بدون اینکه دلیل آن را بدانند به سختی به زندگی خود ادامه می دهند.
اختلالات یادگیری را نباید با مشکلات یادگیری که عمدتاً ناشی از ناتوانی های بینایی، شنوایی یا حرکتی هستند، اشتباه گرفت. ناتوانی ذهنی؛ اختلال عاطفی؛ ممکن است به دلیل مضرات زیست محیطی یا دلایل فرهنگی یا اقتصادی باشد.
به طور کلی، افراد دارای اختلالات یادگیری دارای هوش متوسط یا بالاتر از حد متوسط هستند. اغلب به نظر می رسد که بین دستاوردهای بالقوه و بالفعل فرد مبتلا فاصله وجود دارد. به همین دلیل است که ناتوانیهای یادگیری را «ناتوانیهای پنهان» مینامند: فرد کاملاً «عادی» به نظر میرسد و به نظر میرسد فردی بسیار باهوش است، با این حال ممکن است نتواند مهارت های مورد را در مقایسه با همسن های خود ارائه دهد.
درمان اختلال یادگیری
اختلال یادگیری به طور کامل قابل درمان نیست. این اختلال یک چالش مادام العمر است. با این حال، اگر به درستی کنترل شود، افراد دارای ناتوانی یادگیری می توانند در مدرسه، محل کار، روابط و اجتماع به موفقیت دست یابند.
“اختلالات یادگیری” یک اصطلاح “کلی ” است که تعدادی دیگر از ناتوانی های یادگیری خاص تر را، مانند نارساخوانی و نارسا نویسی را درون خود جای می دهد. علائم و نشانه های هر کدام از انواع اختلال یادگیری را به همراه راهکارهایی برای کمک، در ادامه مشاهده می کنید.
انواع اختلالات یادگیری
دیس کالکولیا (مشکلات یادگیری مرتبط با مفاهیم ریاضی)
نوعی از اختلال یادگیری است که بر توانایی فرد در درک اعداد و یادگیری حقایق ریاضی تأثیر می گذارد.
افراد مبتلا به این نوع اختلال یادگیری در مهارتهای محاسباتی ریاضی و درک اعداد و حقایق ریاضی با مشکل مواجه می شوند.
دیس کالکولیا با ضعفهایی در نمایش و پردازش اعداد بنیادی همراه است، که منجر به مشکلاتی در تعیین کمیت مجموعهها بدون شمارش، استفاده از فرآیندهای غیرکلامی برای تکمیل عملیات عددی ساده و تخمین بزرگیهای نسبی مجموعهها میشود.
از آنجایی که این مهارتهای ریاضی برای حل مسائل ریاضی سطح بالاتر ضروری هستند، قدرت استدلال، کمی برای این افراد مختل میشود.
دیسگرافیا (اختلال نوشتن)
این نوع از اختلال یادگیری بر توانایی نوشتن و مهارت های حرکتی ظریف فرد تأثیر می گذارد.
دیسگرافیا یک ناتوانی یادگیری است که شامل اختلال در توانایی نوشتن حروف خوانا و خودکار و اغلب نوشتن اعداد است که دومی ممکن است با ریاضی تداخل داشته باشد. Dysgraphia ریشه در مشکل در ذخیره و بازیابی خودکار حروف و اعداد دارد. افراد مبتلا به اختلال یادگیری نوشتن اغلب در کارکردهای اجرایی (مثلاً برنامه ریزی و سازماندهی) مشکل دارند. این اختلال بر خواندن و مهارت های پردازش مبتنی بر زبان تأثیر می گذارد.
اختلال یادگیری غیرکلامی
فرد مبتلا به این نوع ناتوانی، در تفسیر نشانه های غیرکلامی مانند حالات صورت یا زبان بدن مشکل دارد و ممکن است هماهنگی ضعیفی بین این دو داشته باشد.
مجموعه ای از تحقیقات در حال توسعه وجود دارد که نشان می دهد تقریباً 5 درصد از افراد دارای ناتوانی های یادگیری، مشکلات شناختی و تحصیلی مرتبط با ناتوانی های یادگیری غیرکلامی را نشان می دهند.
تحقیقات نشان میدهد که ناتوانیهای یادگیری غیرکلامی با اختلال در سه حوزه گسترده از جمله مهارتهای حرکتی، حافظه سازمانی دیداری-فضایی و تواناییهای اجتماعی مرتبط است. افراد مبتلا به این نوع اختلال یادگیری، دایره لغات خوب و همچنین توانایی تشخیص، خواندن قوی و مهارت های زبانی خوبی دارند. اما در تفسیر نشانه های غیرکلامی مانند حالات صورت یا زبان بدن مشکل دارد و ممکن است هماهنگی ضعیفی داشته باشد.
اختلال خواندن و درک مطلب
این نوع از اختلال یادگیری بر درک فرد از آنچه می خواند یا زبان گفتاری تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به اختلال خواندن و درک مطلب، اغلب به دو صورت شفاهی و نوشتاری مشکل دارند. این افراد اغلب اختلالات زبانی خاص مربوط به نقص در پردازش معنایی و پردازش نحوی را نشان می دهند.
پردازش معنایی به رمزگذاری معنای کلمات مربوط می شود. پردازش نحوی به درک ترتیب کلمات و چگونگی تغییر معنا مربوط می شود. برای مثال، جملات «پتو روی بچه است» و «بچه روی پتو است» از کلمات مشابهی استفاده میکنند، اما معانی متفاوتی دارند.
اختلالات یادگیری که بر درک فرد از آنچه می خوانند یا زبان گفتاری تأثیر می گذارد. توانایی بیان خود با زبان شفاهی نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد.
بی توجه بودن به نشانه ها و عدم درمان اختلالات یادگیری در زمان مناسب می تواند باعث باقی ماندن مشکلات زبانی حتی در بزرگسالی افراد شود. ناتوانی در درک و انتقال مفاهیم، باعث عقب ماندن و طرد شدن کودک از همسالان خود می شود.
نارسا خوانی یا دیسلکسیا
اختلال نارسا خوانی، خوانشپریشی، دُشخوانی، دیسلکسیا و یا ناتوانی در خواندن یکی از انواع اختلالات یادگیری به حساب میاید، که در آن فرد در نوشتن و خواندن با مشکل رو به رو میشود.
دیسلکسیا، میتواند برای واجخوانی، و رمزگشایی، دیکته، مهارت شنوایی، حافظهکوتاهمدت، یا نامگذاریسریع بعنوان یک مشکل جدی ظاهر شود؛ علت ایجاد این مشکلات، لزوما اختلال در ضریب هوشی این افراد نیست، بلکه باید دلایل را در مباحث عصب شناسی، ژنتیک و و محیط اطراف فرد جست و جو و بررسی کرد. بسیاری از افراد به دلیل ناآگاهی، مبتلایان به اختلال نارسا خوانی را عقب ماندههای ذهنی تصور می کنند، در حالی که این کودکان از هوش طبیعی برخوردار بوده و هیچ گونه مشکل بصری ندارند و حتی ممکن است که بهره هوشی بالایی نیز داشته باشند.
مجموعه روانشناسی حس تحول شمیرانات، با دارا بودن متخصصین خبره و با تجربه می تواند شما را در زمینه درمان انواع اختلالات، از جمله اختلال یادگیری یاری دهد. برای اطلاع از زمان بندی مشاورین با مرکز تماس حاصل نمایید.
بازی درمانی چیست؟| انواع، کاربرد، فواید - مرکز خدمات روانشناختی و روانشناسی حس تحول
[…] که اختلالات یادگیری دارند یا فرایند رشد آنها با سرعت خیلی کمی افزایش می […]