بیماری پارکینسون (PD) اغلب در افراد بالای ۶۰ سال با میانگین سنی ۶۲ سال تشخیص داده میشود. اما ممکن است، برخی افراد در سنین پایینتر به این بیماری مبتلا میشوند. برخی از پزشکان هر فردی را که زیر ۵۰ سال مبتلا به PD تشخیص داده شده است را دارای بیماری پارکینسون جوانی میدانند. بین ۲ تا ۱۰ درصد از یک میلیون نفری که با پارکینسون زندگی میکنند، مبتلا به بیماری پارکینسون در جوانان هستند.
علائم بیماری پارکینسون در جوانی
امکان دارد این سوال برای شما نیز به وجود آمده باشد که ” علائم بیماری پارکینسون در جوانی چیست؟” در پاسخ به این سوال بایستی بگوییم، پارکینسون در میان افراد در تمام سنین مشابه است اما پیشرفت این بیماری در افرادی که در سنین پایینتر هستند، آهسته تر خواهد بود. آنها همچنین اغلب عوارض جانبی بیشتری را از داروهای دوپامینرژیک تجربه میکنند و در پاسخ به داروی لوودوپا احتمالاً دچار دیسکینزی میشوند. دیسکینزی حرکات غیر طبیعی و غیر ارادی می باشد. آنها مانند یک “رقص” با حرکات تکان دهنده بازوها، پاها، بدن یا صورت ظاهر می شوند.
سایر نشانه های پارکینسون مانند از دست دادن حافظه، گیجی و مشکلات تعادل اغلب در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون در جوانان کمتر رخ میدهد. با این حال، مانند پارکینسون در بیماران مسنتر، شدت و علائم بیماری از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
علائم اصلی بیماری پارکینسون در جوانی
همان علائمی که در بیماران مسن تر مبتلا به پارکینسون دیده میشود، در بیماری پارکینسون در جوانان نیز دیده می شود، از جمله:
- اختلال در تعادل
- عدم هماهنگی
- افسردگی
- اختلالات خواب
- اختلال حافظه یا تفکر برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تقویت حافظه و سلامت مغز کلیک کنید.
- مشکلات ادرار یا یبوست
- لرزش دست ها، بازوها، پاها یا صورت
- سفتی اندام و تنه
- کندی حرکت
- از دست دادن تدریجی حرکت خود به خود (برادیکینزی)
به طور کلی، افراد مبتلا به پارکینسون در دوران جوانی کمتر دچار از دست دادن حافظه، سردرگمی و مشکلات تعادلی می گردند. افراد جوانی که به پارکینسون مبتلا میشوند اغلب علائمی مانند گرفتگی عضلات و حالت های غیر طبیعی مانند لرزش دست و بدن را تجربه کنند. در میان این علائم، لرزش دست در پارکینسون جوانی شایعتر است که در صورت بروز هر یک از این علائم میتوانید از طریق وب سایت پذیرش ۲۴ با دکتر مغز و اعصاب آنلاین در ارتباط باشید تا در صورت لزوم شما را به بهترین مراکز درمان ارجاع دهد.
علل شروع بیماری پارکینسون در جوانی
علت دقیق بیماری پارکینسون در جوانان مشخص نیست، اگرچه دانشمندان بر این باورند که این بیماری ناشی از ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است. عوامل ژنتیکی نقش بیشتری در بروز نشانه های پارکینسون در جوانی دارند و محققان جهشهای ژنتیکی خاصی را یافتهاند
که با خطر بالاتر ابتلا به پارکینسون در دوران جوانی مرتبط است، از جمله:
- PRKN
- SNCA
- پارکین (Park 2)
- PINK1 (Park 6)
- LRRK2
به این ترتیب برای تشخیص بیماری پارکینسون در جوانی بهترین روش، انجام آزمایشات ژنتیکی است. با توجه به اینکه آزمایش ژنتیک در دسترس همه می باشد، همه کسانی که این جهشهای ژنتیکی دارند به پارکینسون مبتلا نمیشوند و وجود این جهشهای ژنتیکی بر تصمیمگیریهای درمانی تاثیری ندارد.
درمان بیماری پارکینسون در جوانی
دکتر مغز و اعصاب اغلب برای بیشتر افراد مبتلا به پارکینسون به منظور کنترل علائم حرکتی، داروهای کاربی دوپا/ لوودوپا تجویز میکنند. با این حال، افراد مبتلا به پارکینسون در جوانی احتمال بیشتری برای عوارض جانبی این دارو مثل دیسکینزی دارند. دکتر پارکینسون نیز معمولا از داروهای دیگری برای درمان پارکینسون در جوانی تجویز میکند. از جمله این داروها میتوان به مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز B (MAO-B) و آگونیستهای دوپامین اشاره نمود.
تحریک عمیق مغز نیز امکان دارد گزینه ای برای علائم حرکتی پارکینسون باشد. تحریک عمقی مغز یک تکنیک جراحی می باشد که در آن الکترودها در نواحی خاصی از مغز قرار می گیرند و یک مولد ضربه (مشابه ضربان ساز) در زیر استخوان ترقوه یا شکم قرار می گیرد. این محرک تعادل شلیک عصبی را در ناحیه ای از مغز به نام گانگلیون پایه باز میگرداند. این ناحیه مغز مسئول حرکات کنترل شده است.
بیماران مبتلا به پارکینسون در جوانی میتوانند با روشهایی مانند فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتار درمانی و ورزش تا حدودی علائم این بیماری را کنترل کنند.
غذاهای مضر برای پارکینسون در جوانی چیست؟
زمان تغذیه بیماران پارکینسون بهتر است از مصرف مواد غذایی حاوی چربی اشباع شده پرهیز شود. از جمله:
- پنیر
- روغن درخت خرما
- غذاهای سرخ شده
- فست فود
- گوشت گاو
- کره
اغلب بیماران پارکینسونی در جویدن و حرکت کردن مشکل دارند. بههمین دلیل بهتر است از مصرف غذاهایی که جویدن آنها سخت است، خودداری نمایند. موارد بالا نیز بهتر است از رژیم غذایی بیماران پارکینسون در جوانی حذف شود.
طول عمر بیماران پارکینسونی چقدر است؟
به لطف پیشرفت های پزشکی، مراقبت از بیمار به طور قابل توجهی بهبود یافته است. در حقیقت، تحقیقات اخیر تأیید می کند که میانگین امید به زندگی برای یک بیمار مبتلا به PD در سن 60 سالگی 23.3 سال (83.3 سال کل) است. این به طور مستقیم با آخرین جدول زندگی ایالات متحده منتشر شده در سال 2020 به عنوان بخشی از گزارش های ملی آمار حیاتی قابل مقایسه می باشد. این گزارش نشان داد که افراد مبتلا به پارکینسون با میانگین سنی 60 سال در سال 2018 می توانند انتظار داشته باشند که به طور متوسط 23.3 سال و در مجموع 83.3 سال زندگی کنند.
بهترین مراکز درمان برای بیماران مبتلا به پارکینسون در تهران
یکی از بهترین مراکز درمانی پارکینسون موسسه حس تحول شمیرانات می باشد که در حیطه تعادل، تسهیل حرکات و استقلال فردی و کاهش علائم پارکینسون در جوانی می پردازد. مرکز گفتاردرمانی پارکینسون در تهران از تخصصی ترین مراکز گفتار درمانی پارکینسون می باشد که به ارائه خدمات گفتار درمانی برای بیماران پارکینسون در جهت تسریع گفتار و مهارت های جویدن در بیمار پارکینسون فعالیت دارد. با وجود مشخص شدن نقش دوپامین به عنوان علت پارکینسون همچنان درمان پارکینسون به صورت ناشناخته باقی مانده است و محدود به دارو درمانی های علامتی می باشد.
جمع بندی
بیماری پارکینسون در جوانی اغلب با علائم لرزش دست، گرفتگی ناگهانی عضلات و آرتروز بروز پیدا کند. اگر چه بیماری پارکینسون در سنین پیری شایع است اما در سن ۳۰-۴۰ نیز امکان پذیر است. در صورت مشاهده هر یک از علائم این بیماری باید به دکتر بیماریهای مغز و اعصاب مراجعه نمایید.